Project Duurzame Vecht

geplaatst in: Uncategorized | 0

Eerste project lokaal duurzaam energiebedrijf Stichtse Vecht

Terwijl nog wordt nagedacht over een juiste naam  voor het lokale duurzame energiebedrijf in Stichtse Vecht, ziet een eerste project inmiddels het (zon)licht. Op de daken van de boerderij van Mark van Engen in Nieuwersluis zullen 400 zonnepanelen worden gelegd. De inwoners van dit dorp in Stichtse Vecht kunnen als eerste panelen reserveren. ‘Het is een heel directe manier om een bijdrage te leveren aan de lokale energietransitie’, zegt Patrick Riet van Nieuwersluis  Bestaat, een van de  organisaties die het initiatief nemen voor deze crowdfundingsactie.

Boer Mark van Engen stelt het dak van zijn boerderij in Nieuwersluis belangeloos ter beschikking voor het plaatsen van 400 zonnepanelen. Om zo bij te dragen aan een betere duurzame wereld. Die panelen leveren stroom voor ongeveer 30 gemiddelde huishoudens. ‘Elke inwoner van Nieuwersluis kan deelnemen’, licht Patrick Riet toe. ‘Dat is een mooie gelegenheid, zeker als het dak van het eigen huis niet geschikt is om er zelf zonnepanelen op te leggen. Bijvoorbeeld omdat er schaduw op valt of omdat het huis beschermd dorpsgezicht is. En dat geldt voor veel huizen van Nieuwersluis.’

Vrijstelling

Deelnemers aan het project hebben er geen omkijken naar. De panelen worden door een professionele installateur op het dak gelegd en aangesloten op het elektriciteitsnet. Elke deelnemer kiest hoeveel panelen hij of zij wilt nemen. De prijs per paneel is nu vastgesteld op ongeveer EUR 300. De exacte prijs wordt te zijner tijd bepaald voor dat het contract wordt gesloten. Voor de stroom die met de panelen wordt opgewekt krijgt een deelnemer vrijstelling van de energiebelasting. Per paneel kan er zo ruim EUR 30 per jaar bespaard worden op de gemiddelde energierekening. De meeste energiebedrijven werken mee aan de vrijstelling van de energiebelasting, dus veranderen van energiebedrijf is in veel gevallen niet nodig.

Meer informatie

De actie wordt gesteund door Stichting Duurzame Vecht en Gemeente Stichtse Vecht. Voor vragen stuurt u een mailtje naar info@nieuwersluisbestaat.nl t.a.v Patrick Riet.